petek, 25. julij 2008

Preživel sem romantično noč v jami z neandertalko!?

Khm, mar smo ljudje pred tisočletji res flirtali z našimi neandertalskimi sorodniki?

Zanimivo, da se smatra, da se znanstveniki kao izogibajo rumenim tračem v stilu "kdo je s kom?", oziroma, da se posvečajo resnim vprašanjem o vesolju in življenju, kajti njihovo večletno srdito prepiranje o tem ali smo ljudje seksali z neandertalci bi lahko čisto mirno uvrstili tudi v Lady ali pa kak Cosmopolitan, če sem malo zloben... :)
Ampak okej, recimo, da je spolno življenje naših prednikov zelo zelo resna in pomembna znanstvena tema. Konec koncev bi bili ljudje mogoče manj arogantni, obenem pa bolj sprejemljivi za "nestandardne spolne prakse", če bi raziskovalci dokazali, da smo nekoč hodili v posteljo celo z neandertalci oziroma smo od njih pokasirali tudi kakšen gen. Seks s sorodnikom ali pripadnikom istega spola se nasproti temu zdi mala malica, mar ne?

Povod v tale sestavek je nedavna študija italijanskih raziskovalcev, ki so na podlagi genetske analize DNK naših prednikov prišli do sklepa, da ljudje in neandertalci niso spolno občevali (oziroma bolj tehnično rečeno za sabo vsaj niso puščali mešanih potomcev).
Raziskovalci pod vodstvom evolucijskega antropologa Guido Barbujanija iz Univerze Ferrera so v zadnji številki revije PLoS ONE predstavili rezultate analize DNK (mitohondrijske) 28.000 let starega predstavnika naše vrste (in sicer Cro-Magnonskega človeka). Njihova analiza baje ne kaže sledi mešanja med ljudmi in neandertalci.

Najnovejša genetska študija pa zagotovo ne bo prepričala trdovratne struje znanstvenikov, ki so prepričani, da se je medvrstni seks dogajal. In to ne brez dobrega razloga:
Na eni strani so paleoantropologi, kot je Erik Trinkaus iz Univerze Washington, ki je po Evropi v zadnjih letih izkopal že nekaj okostnjakov, ki naj bi po njegovem kazali jasne značilnosti mešanja med nami in neandertalci. Najbolj slaven tovrstni primerek sploh je "otrok Lagar Velha" (ali Lapedo otrok), ki ga je Trinkaus našel leta 1999. Ta otroški okostnjak naj bi kazal jasne značilnosti neandertalcev in ljudi obenem, kar po Trinkausovem mnenju pomeni, da je potomec neandertalca in človeka.
Na drugi strani pa so paleogenetiki, kot je Bruce Lahn (huda glavca iz Univerze Čikago!). Ta je leta 2006 v izvirni genetski študij 2006 ugotovil, da ljudje nismo samo seksali z neandertalci, ampak smo od njih dobili celo eno obliko gena mikrocefalin. Ta gen vpliva na nič drugega kot razvoj možganov!

Zgodba se torej bere huje kot trači o Brad Pittu in Angelini Joli...

Kakorkoli, zadnja genetska analiza Cro-Magnonskega človeka ni zabila zadnjega žeblja v to krsto, če ne drugega je potrebno vedeti, da mitohondrijska DNK, za katero je šlo pri tej študiji, predstavlja samo slabih 0,0006% človeškega genoma.
Mogoče bo stvar kaj bolj jasna, ko bo dokončan neandertalski genom - ja, prav ste slišali - nemški "genetski Rambo" Svante Pääbo namreč že nekaj let dela na tem. Pravzaprav je leta 2006 v Science že objavil majhen del neandertalskega genoma...

Konec koncev pa - pa kaj potem, če so se naši predniki navsepoprek dajali dol ali pa če so bili seksualni puritanski čistuni, a je to res tako pomembno? :)

1 komentar:

Anonimni pravi ...

Glede na to, da se v naravi med vsemi dovolj sorodnimi vrstami dogajajo spolne interakcije in nastajajo "mešanci", ne vem zakaj bi bilo to nekaj neobičajnega za našo vrsto. Dvomim, da so imeli moralna načela s kom lahko in s kom ne.