četrtek, 7. avgust 2008

Levičarji, prazgodovinski zajci in naravna selekcija

Kaj imajo skupnega levičarji in prazgodovinski zajci? Nič kaj. Ampak pred časom sem naletel na esej o naši evoluciji, o katerem preprosto moram povedati tudi drugim. No, in v tem eseju ameriški profesor izpelje neverjetno povezavo med puhastimi zajčki in levo oziroma desnoročnostjo.

V bistvu gre za tole enigmo - vemo, ne, da smo ljudje bodisi levičarji ali desničarji (seveda govorim o tem, katero roko nekdo uporablja za recimo pisanje, in ne o politični usmeritvi), nekateri redkeži so celo spretni z obema rokama, nekateri pa so z obema štorasti (da, tudi to obstaja). Kar je pri ljudeh zelo nenavadno je to, da je okrog 90% ljudi desničarjev in samo 10% levičarjev.

Se vam to ne zdi čudno? Ne? No, pa je. Pravzaprav naj bi bili ljudje edina vrsta, ki kaže tovrstno nagnjenost k desnoročnosti. Tudi živali kažejo nagnjenost k temu, da raje uporabljajo levo ali desno okončino, vendar pa je razmerje med "živalskimi levičarji in desničarji" vedno okrog 50:50. Torej polovica jih je levičarjev in polovica desničarjev. Zakaj bi morali ljudje potem iztopati iz živalskega povprečja?

Ker biologi vse od Darvina dalje razlage za praktično skoraj vse iščejo v evolucijski teoriji so znanstveniki mnenja, da je globalna nadvlada desničarjev posledica naravne selekcije. Desničarji so torej morali imeti nekoč v davni preteklosti neko prednost pred levičarji - ali vsaj tako menijo učene glavice (in ker sem sam osebno levičar, mi takšno mišljenje sploh ni všeč ampak pustimo to ob strani...).

Hm, sedaj pa si poskušajmo predstavljati, kakšno prednost bi lahko imel jamski človek, če je bil desničar namesto levičar...kakšen pameten predlog...? Raziskovalci so tekom let sicer spravili skupaj razne razlage, od katerih pa nobena ni bila posebej prepričljiva, poleg tega pa na tem mestu ne bom govoril o teh "uradnih" razlagah, ampak o hipotezi "madone, ki meče" (hm, o moj bog kako grozen prevod - angleški original je "The Throwing Madonna hypothesis" - če ve kdo za kakšen boljši prevod, naj se mi oglasi...).

Gre za hipotezo Williama H. Calvina, častnega profesorja na Univerzi Washington v Seatltu, v kateri poskuša na zelo odštekan, obenem pa lucidno racionalen način razložiti, kakšno evolucijsko prednost bi lahko imeli desničarji pred levičarji. Esej je bil objavljen že davnega leta 1983 v knjigi The Throwing Madonna: Essays on the Brain. V bistvu Calvinova "teorija" služi za zabavo, obenem pa demonstrira na kakšne nemogoče načine lahko izmolzemo evolucijsko teorijo za znanstveno razlago.

No teorija metajoče madone (heh) gre nekako takole: znano je, da dojenčka pomirja bitje materinega srca. In ker je srce na levi strani telesa (pravzaprav je približno v sredini prsnega koša, ampak na levi strani se bitje sliši močneje, ker je levi ventrikel močnejši), matere pogosteje nosijo otroka na levi strani (baje so to raziskovali tako, da so opazovali matere v nakupovalnih centrih, na kateri strani nosijo otroka). Okej, do sem se vse skupaj še sliši čisto umirjeno, a Calvin potem nadaljuje, da so v prazgodovini ženske tudi verjetno lovile. Iz tega sledi, da če je ženska imela otroka, se ni mogla ravno poditi za mamuti, ampak si je morala izbrati drug način lova. To pa naj ne bi bilo nič drugega kot "streljanje" živali na daljavo s kamni. Poleg kamenjanja zajcev - ki so precej primerna tarča za takšen lov - pa so morale matere obenem čuvati tudi svojega otroka. Jasno, da ga niso mogle pustiti v jami, kjer bi ga pojedel kak sabljasti tiger. Kakorkoli, da otrok z dretjem in kričanjem ne bi plašil že tako plašnih zajcev, so jih naše prazgodovinske matere nosile na levi strani, kjer jih je umirilo bitje njenega srca, v desni pa so držale kamen in oprezale za zajci.
Iz tega sledi končen evolucijski sklep, da so imele mati desničarke zagotovo evolucijsko prednost pred levičarkami - tisti, ki smo levičarji si čisto predstavljamo, kako težko je z desno roko zadeti zajca :)

Krasno - tisti levičarji, ki smo ostali, pa se verjetno lahko zahvalimo našim levičarskim pra pra pra....pra-mamam, da so z desno vseeno uspele skamenjati kakšnega kožuharja. Jaz osebno sicer verjamem, da so levičarske pra pra pra...pra-mame pravzaprav niso uspele zadeti zajca, ampak so na nek drug način poskrbele, da so preživele in sicer z najbrž v višjo inteligenco. Ja, znano je, da smo levičarji pametnejši od desničarjev :) Poleg tega pa obstaja resna teorija, ki pravi, da so levičarji igrali ključno vlogo v evoluciji posamezne družbe (vsaj tako piše v Wikipediji).

Celoten Calvinov esej si lahko preberete tule.

1 komentar:

mojchka pravi ...

Lahko bi teorijo izpeljali še naprej; se pravi, da je med levičarji več moških!
In tiste ženske, ki so levičarke, nimajo (ali ne morejo, ali jim ni usojeno imeti) otrok.
;-)

Throwing pa bi lahko bila tudi bruhajoča, se mi zdi..