ponedeljek, 3. november 2008

Post scriptum...

No, zadnje dni je bilo tule gor malo vroče...podobno pa tudi na Markotovem blogu. Najino poročanje o podjetju GenePlanet (ali kakorkoli se že imenuje) je vzdignilo tudi malo prahu - vredu, recimo, da so firma in njeni sodelavci sedaj doživeli svoj ognjeni krst :)

Seveda s tem štorija o osebni genomiki (resnici na ljubo se meni bolj dopade termin "potrošniška genomika") še zdaleč ni končana ampak se je šele dobro začela...sicer pa bo za to še dovolj časa. Mogoče bi zaenkrat omenil samo eno stvar, ki sem jo zasledil v reviji Nature. V sekciji news Erika Check piše o genetskem testu za določanje tveganja za Alzheimerjevo bolezen, ki ga na svoji spletni strani ponuja tudi GP. Ta test je nedavno iz svoje ponudbe umaknilo neko ameriško podjetje, ki se ukvarja z osebno genomiko, ker je to zahteval sam avtor študje, ki je odkrila povezavo med določenim mestom v genomu (gen ApoE) in povečanim tveganjem za to bolezen. Obstajajo namreč določene podrobnosti te študije, ki pa jih podjetja ne upoštevajo, zaradi česar je ta genetski test za to bolezen sporen (npr. ameriško podjetje za osebno genomiko 23andMe tega testa nima, medtem ko imata ta test podjetja ameriški Navigenics in islandski deCODEme - te tri firme so trenutno največji in najbolj poznani ponudniki storitev osebne genomike).
Skratka, materiala za razburjanje bo še dovolj :)

Vesel sem bil tudi obsežnega komentarja na moje pisanje o "Znanosti, duši in Bogu". g. Dobronamernež se je kljub pomankanju časa lepo potrudil in je šel kritično skozi moje pisanje. Pač, vsaka stvar ima najmanj dve plati, ne :)

Mogoče bi tule pokomentiral samo tisti del, kjer me kolega D. sprašuje kateri so trenutni teoretični problemi pri kvantni mehaniki in velikem poku, ker se mi zdi stvar res blazno zanimiva (z znanstvenega stališča, da ne bo pomote):

1) Problem pri velikem poku - trenutni fizikalni teoretični modeli imajo pri velikem poku eno veliko težavo (obstajajo še druge, ampak ta je najhujša), o kateri piše tudi Stephen Hawking v svoji knjigi Krajša zgodovina časa. Težava je v tem, da trenutne enačbe začetek velikega poka opisujejo kot t.i. singularnost - točko brez dimenzij, v kateri sta bili gostota vesolja in ukrivljenost-prostor časa neskončni. Hawking nadalje razlaga, da je ta teoretični zaključek pravzaprav smrt Einsteinove teorije relativnosti, ker kadar neka teorija napove singularnost to pomeni, da je teorija nepopolna (oziroma napačna). Fiziki se tako že nekaj časa bojujejo s to "velikopokovno singularnostjo" in trenutno sta dva primarna kandidata, ki bi rešila njihovo zagato - teorija kvantne gravitacije in teorija strun, vendar sta teoriji še v povojih...torej bo na tem področju še razburljivo!
2) Problem kvantne mehanike - pri kvantni mehaniki trenutno ni takšnih težav, kot pri teoriji relativnosti (čeprav...odvisno katerega fizika vprašate, če bi bil Einstein še živ, bi imel zagotovo veliko povedati na to temo...), se pravi, da trenutno velika večina fizikov smatra, da je kvantna mehanika pravilna teorija. Na drugi strani pa trenutno poteka žgoča razprava o "naravi kvantne resničnosti" in nekateri napovedujejo drugo revolucijo v kvantni mehaniki - srčika problema je v tem, da se fiziki sprašujejo, kakšno je v resnici ozadje kvantne teorije ali povedano bolj po domače "ali svet obstaja neodvisno od nas?" To sploh ni trivialno vprašanje, za dobro razlago to teme si preberite tole. Eden izmed teoretičnih problemov kvantne mehanike je tudi t.i. "dekoherenca", ki še ni čisto dobro razjasnjena...torej, tudi na tem področju bo pestro!

Toliko torej o osebni genomiki in teoretičnih problemih fizike! In da, bralci lahko mirne duše resno jemljejo zaključke tegale bloga.

Ni komentarjev: