torek, 12. avgust 2008

Gen "prestrašene mačke"

Zadnjih nekaj dni je bilo prav razburljivih. Začele so se olimpijske igre, hudo so se stepli v Gruziji, našo obalo pa je napadla poštena tramontana...na znanstveni fronti ni bilo nič manj pestro, mikrobiologi so osupli odkrili čisto novo vrsto virusov, ki napadajo druge viruse (dobili so vzdevek virofagi, kot bakteriofagi, virusi, ki papajo bakterjie), nanofiziki so naredili še korak naprej k razvoju posebnih metamaterialov, ki omogočajo nevidnost (in super močne svetlobne mikroskope!), nemški genetiki pa so določili zaporedje celotne neandertalske mitohondrijske DNK (in nameravajo v naslednjih mesecih objaviti še zaporedje celotnega neandertalskega genoma!)...

Ampak kaj bi s tem...vse to preprosto zbledi ob odkritju raziskovalcev iz Univerze v Bonnu. Med drugim je to odkritje pravi navdih za to, kako lahko iz navidez totalno dolgočasnega znanstvenega članka (objavljen v reviji Behavioral Neuroscience), spravite skupaj zelo zabavno poljudnoznanstveno novico.
V blogu The Great Beyond tako poročajo, da so nemci prišli na sled "scaredy-cat genu" (zopet ne vem, kako bi najbolje prevedel to skovanko, zato bom rekel kar gen "prestrašene mačke"), ki bojda razloži, zakaj nekateri ljudje ob gledanju grozljivk kričijo, medtem ko se drugi preprosto smejijo. Če to ni naravnost fantastično odkritje, potem ne vem, kaj je... :)
Ko berem o takšnih raziskavah, mi obraz prekrije zelena zavist, ko pomislim, s čim se sam ukvarjam v laboratoriju. Kar predstavljam si, kako so se morali nemški raziskovalci zabavati, ko so se igračkali s svojo študijo. Tako so najprej 96 ženskam pritrdili elektrode (verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da so bili vsi raziskovalci moški) in spremljali, če so pomežiknile, ko so bile prestrašene (spustili so jim kratek glasni zvok) medtem ko so jim kazali slike, ki so bile bodisi prijetne (živali, otroci), nevtralne (električni vtikač, sušilec za lase) ali neprijetne (orožje, ranjenci)
Raziskovalci so nato odkrili, da razlika (geni se lahko med posamezniki razlikujejo v kakšni DNK črki) v genu COMT (ki v možganih vpliva na količino nevroprenašalca dopamin) vpliva na refleks prestrašenosti. Ena izmed različic COMT tako povzroča, da se njegovi lastniki bolj vznemirijo ob neprijetnih slikah.
Časopis Telegraph je ob tem zapisal, "da bi izsledki lahko razložili, zakaj so imeli v zadnjih 35 letih ljudje tako divje različne reakcije na klasično grozljivko Izganjalec (The Exorcist)."
Ta prestrašena različica COMT, ki je nastala relativno nedavno v evolucijski zgodovini in ni prisotna pri ostalih primatih, kot so šimpanzi, bi lahko tudi pojasnjevala razliko med zastavonošci in bojevniki (upam, da sem prevedel pravilno angleško je "worriers" in "warriors"). Različica zastavonoščev naj bi bila po mnenju raziskovalcev koristna v evolucijskem smislu, zato si mevže ne morejo ničesar očitati.

Sedaj si moram izmisliti, kako bi tudi v svoj doktorat lahko vključil eksperiment s 96 ženskami...

1 komentar:

Smoki pravi ...

Hm, a število žensk, ki so jih vključili v študijo, so pa izbrlai na podlagi tega, kolk vzorcev lahk spraviš v stnadardno laboratorijsko mikroploščico?