sobota, 30. maj 2009

"Garažno" sonce, prižgano z laserjem

Okej, CERN je blazno kul, ampak američani imajo tudi eno zelo fascinantno "napravico" s skromnim imenom National Ignition Facility (NIF).


To je "zažigalnik" prav posebne sorte, ki ga na tem svetu še nismo videli. V komori, ki jo vidite na sliki bo gromozanska energija 192 gigantskih laserskih žarkov (ki jih bodo proizvajali laserji, ki stojijo v desetnadstropni zgradbi velikosti treh nogometnih igrišč) treščila na "kocko goriva" (kocka, manjša od škatljice vžigalic, napolnjena z vodikom - nahaja se na konici na sliki).

Znanstveniki upajo, da bodo s tem sprožili fuzijo - spajanje jeder vodikovih atomov - kar se zaenkrat dogaja samo v notranjosti zvezd. Če jim bo uspelo, bo to prva nadzorovana fuzija (nenadzorovano smo že doživeli v obliki vodikovih atomskih bomb) na svetu.

Osupljivo, ni kaj - prvi pravi test naj bi sprožili že naslednje leto...Spodaj je še kratek video...

5 komentarjev:

Dorothy pravi ...

No no, to nikakor ni prva nadzorovana fuzija na Zemlji. Poteka že kar nekaj let v raznih tokamakih po svetu-http://en.wikipedia.org/wiki/Tokamak. Na JETu v Angliji, denimo, znaša moč fuzijskega pulza trenutno 16MW, pulz pa je dolg nekaj sekund.

Nejc J. pravi ...

Mhm...imaš prav, površnost na moji strani - v bistvu naj bi v NIF-u dosegli prvo fuzijo, ki bi proizvedla več energije, kot je potrebno, da se jo sproži (tako imenovan vžig ali "ignition"). S tokamaki zaenkrat tega še niso uspeli narediti...
Tako je, če se molekularni biolog spravi nad jedrsko fiziko :)

Dorothy pravi ...

In še .. vseeno mislim, da je CERN bolj kul - v nifu se gredo bolj inženirstvo, cern je le trdnjava bazične znanosti. Ampak, hej, ne morem reči, da nisem pristranska .. ;)

Nejc J. pravi ...

Dobro, najbolje, da postavimo to na glasovanje...bom pripravil en seznam desetih najbolj kul znanstvenih naprav!

Dorothy pravi ...

Odlično, morebiti jaz na svojem blogu naredim najboljše fizikalne.
Drugače pa .. ravno danes je uradno, Slovenija je zdaj članica Cerna, prej smo bili samo gostje .. :)