petek, 24. julij 2009

Frekvenca X - notranjost našega planeta

Zopet bom reklamiral našo radijsko oddajo Frekvenca X na Val202, ki je bila včeraj. Če je niste slišali, pa bi jo želeli, jo lahko poslušate na podcastu tule.

Sedaj v avgustu bomo ponovili štiri stare oddaje, potem pa v septembru zopet štartamo na polno z novimi zanimivimi temami.

sreda, 22. julij 2009

"Moč misli" dobiva nov pomen

Ste že kdaj fantazirali, da se vam ne bi bilo treba mučiti z vsemi temi fizičnimi napori, kot je vožnja avtomobila (npr. vrtenje volana), pritiskanje na daljinca (preklapljanje TV programov) ali pa premikanje in klikanje miške za računalnik?
Zakaj ne bi mogli preprosto samo pomisliti na nekaj...recimo na to, da se naj zapre ti bedasto okno, ki se je pravkar odprlo v vašem brskalniku za internet in voila! to bi se v hipu zgodilo...nič več ne bi potrebovali miške in fizičnega napora...

No, to je že mogoče! Nekaj podjetij je začelo (oziroma bo zelo kmalu začelo) prodajati naprave, ki berejo vaše možganske valove in posredujejo podatke direktno v računalnik - ali povedano bolj po domače - z nijim boste lahko računalnik upravljali z vašimi mislimi....čarovnija, ne?
Če ste skeptični, si poglejte tale video:No, tehnologija za "branje misli" pravzaprav obstaja že dolgo časa...tale zadevica, ki jo nosi moški na glavi je sestavljena iz čisto preprostih elektrod, ki merijo možgansko aktivnost - slavni elektroencefalogram (EEG). EEG pa so razvili že pred več kot pol stoletja...še pred 2. svetovno vojno...hm, le zakaj so se te možnosti uporabe spomnili šele sedaj?

In kako deluje? Mogoče bi težko rekli, da vam ta stvar "bere misli", te elektrode namreč lahko merijo električno aktivnost tankega sloja možganske skorje pod lobanjo. Rezultat je nekako takšen:

Torej lahko bi rekli, da so v teh krivuljah skrite tudi vaše misli, vendar danes dejansko ne razumemo tega jezika, da bi ga lahko "brali". Mogoče pa je narediti programe, ki prepoznajo določene vzorce v teh krivuljah - mi sami pa se tudi lahko naučimo vplivati na te vzorce in jih ojačati...torej lahko na ta način vzpostavimo komunikacijo z računalnikom.

Igračko za branje misli, ki je prikazana na videu izdeluje avstralsko podjetje Emotiv, v prodajo pa naj bi šla proti koncu tega leta za okrog 300€.


petek, 10. julij 2009

Frekvenca X - čudesa sintezne biologije

Če še niste postali feni ali fenice oddaje Frekvenca X na Val202 (vsak četrtek ob 17.10, oziroma moji prispevki vsak drug četrkek), potem se ne bojte....še lahko postanete :)

Kakorkoli, če ste zamudili oddajo ta četrtek, ji lahko prisluhnete na podcastu tule - osredja tema tokratne oddaje je bila sintezna biologija...

Še vedno pa vas vabim, da mi pošljete kakršnakoli vprašanja iz sveta znanosti, ideje, kritike ali komentarje glede oddaje...in že vnaprej hvala za vaš trud in pomoč! :)