petek, 26. junij 2009

Frekvenca X - gravitacija in padajoča jabolka

Če ste včeraj zamudili najnovejšo oddajo Frekvenca X, jo lahko poslušate na podcastu tule.

V tej oddaji smo se malo spustili v misterij gravitacije (da, gravitacija še vedno ni dokončno razjasnjena in pojasnjena)....v tej oddaji sem imel tudi svoj debi nastopanja...bomo videli, kako sem se obnesel.

petek, 19. junij 2009

Jo Jo...CERN rap

Medijski pomp okrog ultra-super-duper-sodobnega pospeševalnika delcev v CERN-u se je sicer že pred časom polegel, vseeno pa je tale "cern rap" hudo zabavna stvar...

ponedeljek, 15. junij 2009

Kemijska zabava

Kdo pravi, da kemija ni zabavna...

četrtek, 11. junij 2009

Frekvenca X - brisanje spominov

Danes ob 17.10 se ne pozabite priklopiti na Val202, kjer bo v eteru zopet šibala oddaja Frekvenca X.

Današnja glavna tema bo nič manj kot brisanje spominov - če verjamete ali ne, so znanstveniki v zadnjih letih naredili nekaj osupljivih eksperimentov, ki so pokazali, da je selektivno brisanje spominov mogoče.

Na to temo nam bo na nekaj vprašanj odgovoril tudi britanski raziskovalec in nevroetik dr. Anders Sandberg iz Univerze Oxford.

So, tune in!

torek, 9. junij 2009

DNK origami ali kako se (resno) igračkati z molekulo življenja

No, končno sem spoznal, da sem povsem zgrešil s svojo doktorsko raziskavo - sedaj je, kar je...mogoče pa bo tale post komu pomagal, da ne bo naredil iste napake...

Čisto slučajno sem odkril, da obstaja čisto mlado in resno znanstveno področje "DNK origamijev" - gre za to, da se je par genetikov spomnilo, da se lahko igračkajo z DNK na blazno domiseln, zabaven, zanimiv, odštekan...itd...način.

Kaj bi govoril, najbolje je, če si pogledate spodnji video - vzelo vam bo sapo in samo dobrih 5 minut - ne bo vam žal!



Hm, mogoče bi pa lahko to imel kot podoktorski projekt....jep - kot, da bi naši birokrati financirali kaj takšnega...se pa priporočam za kakšne zasebne donacije... :)